Tavoitteet

Lukuvuosi Voionmaan journalistilinjalla antaa toimittajan perusammattitaidon tiiviissä paketissa. Täällä pääset kokeilemaan, onko journalismin tekeminen oma juttusi!

Koulutuksemme vahvuus ovat tiiviit yhteydet toimituksiin ja alan kouluihin. Emme tuota juttuja pelkästään pöytälaatikon tai kovalevyn täytteeksi, vaan julkaistavaksi ja lähetettäväksi.

Toimittajataitojen lisäksi opit korkeakoulussa tärkeitä opiskelutaitoja. Opiskelemme avoimen yliopiston kursseja ja valmistaudumme yhdessä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalintoihin.

Journalistikoulutus hyödyttää toimittajaksi haluavien lisäksi heitä, jotka tarvitsevat monipuolisia viestintätaitoja esimerkiksi yrityksen tai järjestön tiedotus- ja viestintätehtävissä.

 

Käytännön taidot

Journalistilinjalla opit monimediatoimittamisen perusteet. Opetusohjelmaan kuuluvat journalistinen ja luova kirjoittaminen, valokuvaus, esiintyminen sekä radio- ja videotyö. Opit ymmärtämään ja tuottamaan journalismin eri lajityyppejä, kuten uutisia, reportaaseja ja henkilöhaastatteluja. Oppimista tehostaa harjoitustöistä saamasi henkilökohtainen palaute.

Heti lukuvuoden alussa opettelemme verkkojournalismia päivittämällä opiston Voionmaa tänään -verkkolehden. Aikakauslehden sisällön ja ulkoasun suunnittelua sekä toteutusta opimme painetun Väinö-lehden parissa. Radiojuontamisesta saamme kokemusta opiston omasta nettiradiosta Radio Palasta.

 

Avoimen yliopiston opinnot

Käytännön harjoitusten lisäksi teemme lukuvuoden aikana viestinnän perusopinnot Tampereen yliopiston avoimeen yliopistoon. Yliopisto-opintojen laajuus on 25 opintopistettä ja ne suoritetaan luentosarjoilla, kirjatenteillä ja esseillä.

Voionmaan opiskelijana osallistut samoille luennoille kuin yliopiston pääaineopiskelijat. Meillä saat lisäksi tukea ja lähiopetusta myös itsenäisten tehtävien tekemiseen, kuten tenttikirjallisuuden lukemiseen ja esseiden kirjoittamiseen.

Avoimen yliopiston opintopisteet on mahdollista hyödyntää myöhemmissä yliopiston ja ammattikorkeakoulun opinnoissa. Työmäärältään 25 opintopistettä vastaa noin puolen vuoden opiskelua korkeakoulussa.

 

Yhteistyökumppanit

Opiston omien medioiden lisäksi pääset tekemään juttuja eri yhteistyömedioille. Viime lukuvuosina journalistilinjan opiskelijoiden töitä on kuultu ja nähty esimerkiksi Tamperelaisessa ja Radio Moreenissa.

Projektit vaihtelevat lukuvuosittain. Tulevana lukuvuonna opiskelijat perehtyvät kestävän kehityksen kysymyksiin ja harjoittelevat niiden käsittelyä journalismissa yhdessä Viestintä ja kehitys -säätiön sekä Maailma.net:in kanssa.

Lukuvuonna 2018-2019 opiskelijamme selostivat muun muassa LeKi:n jääkiekkopelejä Elisa Viihteellä ja tuottivat mediamateriaalia Tulenkantaja-kirjallisuuskilpailulle yhteistyössä Aamulehden kanssa. Edeltävä vuosikurssi puolestaan televisioi ammattikoululaisten Taitaja-kilpailut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa yhdessä Tampereen seudun ammattiopiston Tredun kanssa.

Radio-opintojen vuoden kohokohta on radioalan opiskelijoiden jokakeväinen kilpailu Radiofestivaali. Tapahtuma järjestetään vuorovuosin Helsingissä ja Tampereella, keväällä 2020 on jälleen Voitsin vuoro osallistua sen isännöintiin.

Halutessasi opistovuotesi huipentuu vapaaehtoiseen toimitusharjoitteluun. Journalistilinjan opiskelijat ovat päässeet tositoimiin muun muassa Yle Tampereella, Radio Iskelmässä, Tamperelaisessa, Radio Sunissa, Nokian Uutisissa, Radio Moreenissa, Hervannan Sanomissa sekä muissa paikallislehdissä ja -radioissa ympäri maata.

Opettajat

Koulutuslinjan vastaava opettaja on toimittaja, YTM Johanna Junttila, jonka erikoisosaamiseen kuuluvat tutkiva ja tiedejournalismi sekä artikkelikirjoittaminen. Hän ja muut journalistilinjan opettajat eivät pelkästään opeta journalismia, vaan myös tekevät sitä itse toimituksen jäseninä tai freelancereina.

Viime lukuvuosina vierailevina opettajina on nähty muun muassa Yle alueuutisten toimittaja Ari Welling, Lännen Median päätoimittaja Matti Posio, freelance-toimittaja Meeri Ylä-Tuuhonen, dokumentaristi Satu Härkönen, kirjailija Taija Tuominen ja tv-työn veteraani Pasi Salmikallio.

 

Opiskelutavat ja -välineet

Journalistilinjalla opiskelu edellyttää läsnäoloa ja sovittujen harjoitustehtävien itsenäistä tekemistä opetuspäivien välillä. Opetus tapahtuu pääasiassa päiväopintoina koulun omissa tiloissa, mutta opintoihin kuuluu myös vierailuja ja poikkeavia opetusaikoja.

Koululla käytössäsi ovat radiostudio ja -tallentimet sekä Adoben Protools -ohjelmapaketti kuvankäsittelyyn, videoiden ja äänen editointiin sekä taittamiseen.

 

Opistovuoden jälkeen

Voionmaalta saat hyvät eväät opintojen jatkamiseen ammattikorkeakoulun medianomikoulutuksessa tai yliopiston journalismin ja viestinnän opinnoissa. Niiden ennakkotehtäviin ja valintakokeisiin valmistaudumme yhdessä. Opintovuosi Voionmaan koulutuskeskuksessa ei vaikuta paikkaasi yliopistojen ensikertalaiskiintiössä.

Journalistilinjan opiskelijat ovat sijoittuneet jatko-opintoihin hyvin. Pääsykoevalmennukseen osallistuneista 86 prosenttia sai opiskelupaikan vuonna 2017 ja 50 prosenttia vuonna 2018. Journalistilinjan opiskelijat ovat viime vuosina jatkaneet opintojaan Tampereen yliopiston journalismissa ja viestinnässä, Jyväskylän yliopiston journalismissa, Vaasan yliopiston viestinnässä ja Turun ammattikorkeakoulun medianomikoulutuksessa.

Voitsilla oppimillasi tiedoilla ja taidoilla voit jatkaa myös suoraan työelämään, etenkin, jos sinulla on taustalla jo muuta työkokemusta tai opintoja.

“Voitsilla voi kokeilla, tuntuuko ala omalta, ja saada oikean kuvan alan opiskelemisesta. Myös verkostoitumisen kannalta opistovuosi oli hyödyllinen, sillä Onali on edelleen hyvä ystävä monen voitsilaisen kanssa.”

Lue toimittajaopiskelijoiden ylläpitämästä Voionmaa tänään -nettijulkaisusta juttu Voionmaalla opiskelleen Alma Onalin toimittajanurasta.

Hinta ja hakuohjeet

Lukuvuoden hinta: 4500 euroa. Lukuvuosimaksu sisältää lounaan koulupäivinä sekä kaikki opintoihin liittyvät kulut avoimen yliopiston opintomaksut mukaan lukien.
Opinnoissa on lomaa viikot 42 ja 9. Joululoma alkaa 20.12.2019 ja päättyy 2.1.2020.
 
Opiskelumaksut voi maksaa 10 erässä (5 syyslukukaudella ja 5 kevätkaudella). Lukuvuoden voi maksaa myös yhdessä tai kahdessa erässä. Opiskelijat vastaavat itse opiskeluun, harjoitustöihin ja mahdolliseen työharjoitteluun liittyvistä matkakustannuksista.

Opintoihin saa Kelan opintotukea samojen periaatteiden mukaisesti kuin ammatilliseen koulutukseen. Tukimuotoja voivat olla myös aikuiskoulutustuki tai työttömän omaehtoisen opiskelun tuki. Opistolle on aiempina vuosina myönnetty opintosetelirahoitusta, jonka avulla on voitu alentaa joidenkin opiskelijaryhmien lukukausimaksuja. Työttömät, maahanmuuttajat ja peruskoulupohjalta opiskelevat ovat saaneet opintoseteleillä alennuksia, mutta päätökset tehdään joka vuosi erikseen. Ks. kohta opintojen rahoitus.

 

Valintakriteerit

Pääsyvaatimuksena Voionmaan kansanopistolinjoille ovat 18 vuoden ikä ja kiinnostus alaan. Aikaisempaa työkokemusta tai opintoja ei vaadita.

 

Opiskelijavalinnat

Hakemuksia otetaan vastaan maaliskuusta alkaen koulun alkamiseen saakka. Koulun alkamisen jälkeenkin kannattaa vielä kysyä vapaita opiskelupaikkoja. Liitä hakulomakkeeseen viimeisin koulu- tai opiskelutodistuksesi.

Hakijat kutsutaan hakemusten perusteella henkilökohtaiseen haastatteluun ennen lopullisia valintoja. Linjakohtaiset haastattelupäivät löydät hakulomakkeesta.

Voit hakea usealle linjalle ja päättää itse minkä valitset, jos tulet valituksi useammalle kuin yhdelle linjalle.

Haastattelujen yhteydessä voit samalla tutustua koulun tiloihin ja laitteisiin sekä tavata opettajia.

 

Valintamenettely

Valinta tehdään haastattelun ja hakemuksen perusteella. Valinnoista ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti mahdollisimman nopeasti.

Voit tulla valituksi jo ennen korkeakoulujen pääsykoetuloksia. Tässä tapauksessa voit perua opiskelupaikkasi kuluitta.

Opiskeluun ja hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit soittaa numeroon 03 314 22 900 arkisin kello 8.00 – 15.15. Kysymyksiä voi lähettää myös yhteydenottolomakkeen kautta.