Keskeinen sisältö

Syyskauden aikana opiskelemme kameran, eri optiikoiden ja salaman perusteita ja käymme kuvankäsittelyn sekä tulostuksen perusteet läpi. Perehdymme studiokuvaukseen ja -salamavaloihin, valaisuun sekä malli- ja tuotekuvaukseen. Mutta välinehallinta ei pelkästään riitä. Ohjaamme oppilasta ideoinnin kehittämiseen ja oman kuvallisen ilmaisun löytämiseen unohtamatta valokuvan historiaa ja -filosofiaa.

Lukuvuoden välietappeja ovat opiston pop up -harjoitusnettijulkaisu ja Voionmaa tänään sekä Voionmaan vuosijulkaisun Väinön tekeminen yhdessä journalistilinjan kanssa tutustuttaa lehtikuvaajan työhön. Ihmisohjausta harjoittelemme näyttelijälinjan opiskelijoiden kanssa. Kevään aikana paneudumme syvemmin taidevalokuvaan. Lukuvuosi huipentuu kuratoituun loppunäyttelyyn, joka on avoinna yleisölle kesä-heinäkuun ajan.

Eri osa-alueet tutuksi

Valokuvaajan ammatti voi olla vauhdikas ja vaihteleva. Taidevalokuva johdattaa esteettisyyden ja henkisyyden kokemuksiin. Kuvajournalismi vie keskelle ennakoimattomia tapahtumia ja vieraisiin kulttuureihin. Reportaasikuvaaja, kuten taiteellisesti suuntautunut kuvaajakin, tarkkailee ympäröivän maailman ilmiöitä. Eikä studiokuvaajan tai luontokuvaajan arki ole ennustettavaa: ihmiset tai luonnon ilmiöt ovat alati vaihtuvia ja haasteellisia.

Valokuvaaja hallitsee välineensä, mutta osaa myös ideoida. Hän kykenee työskentelemään tiimissä, mutta pärjää itsenäisestikin. Sosiaalisuus, kyky nopeaan reagointiin ja avoimuus ovat hyvän kuvaajan eittämättömiä avuja.

Voionmaan valokuvauslinja antaa sinulle nämä valmiudet tiiviissä paketissa kymmenen kuukauden aikana. Keskeisiä ovat tekniset perusteet, kuvailmaisu, taidevalokuva, journalismi- sekä reportaasikuvaus, studio- ja miljöötyöskentelyä unohtamatta.

Valokuvaajan työhön kuuluvat jo nyt – ja tulevaisuudessa kuuluvat yhä kiinteämmin – myös sosiaalinen media, liikkuva kuva sekä graafinen suunnittelu. Opimme videoimaan järjestelmäkameralla sekä editoimaan videon kuvaa ja ääntä Adoben Premiere-ohjelmalla. Opiskelemme myös taiton ja graafisen suunnittelun perusteita Indesignilla.

Tästä kokonaisuudesta on hyötyä paitsi jatko-opintoihin myös omaa ammattia tukevana osaamisena, koska visuaalisen viestinnän tarve kasvaa monilla työaloilla!

Tilat ja välineet

Voionmaan koulutuskeskuksessa käytettävissäsi ovat ATK-luokka Photoshop-ohjelmistoineen, skannereineen ja A3+ -tulostimineen.

On toivottavaa, että pienehköt kuvausapuvälineet kukin opiskelija hankkisi itse, kun kokee ne tarpeellisiksi. Tällaisia ovat mm. jalusta, ulkoinen käsisalama ja heijastin.

Opettajat

Valokuvauskoulutuksen vastaava opettaja on taiteen maisteri Tatu Hiltunen, joka on suorittanut aikuisopetuksen pedagogiset opinnot ja valmistunut Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen linjalta maisteriksi. Hiltunen on työskennellyt viidentoista vuoden ajan freelancer-valokuvaajana, kuvajournalismin ja kuvataiteen opettajana sekä kuvataiteilijana.

Valokuvauskoulutuksessa vierailee myös ammatissa työskenteleviä valokuvaajia ja valokuvataiteilijoita opettamassa oman osaamisalansa erityistaitoja, mm. Marko Hämäläinen, Kimmo Metsäranta, Essi Orpana, Jari Silomäki, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Touko Hujanen ja Jaakko Kahilaniemi.

Kurssiohjelmaan voidaan tehdä opiskelijoiden toivomia ja opiston päättämiä muutoksia.

Kansainvälisille kentille

Valokuvaajat liikkuvat tulevaisuudessa yhä enemmän EU-alueella ja sen ulkopuolellakin.

Valokuvalinjalaiset ovat julkaisseet kesäkuussa 2008 oman LOOK! THE FIRST BOOK -valokuvateoksen, suomeksi ja englanniksi. Uusi kirja Mind. Machine. Photography. ilmestyi syksyllä 2015. Tällaisten näyttöjen jälkeen on hyvä mahdollisuus lähteä itsenäisesti maailmalle.

Opistot kansainvälistyvät lähitulevaisuudessa, ja Voionmaa on mukana. Etsimme väyliä projekteihin ja työpajoihin EU-alueelle, mutta myös tuleviin EU-maihin.

Minne Voionmaalta?

Voionmaan valokuvauskoulutus on ollut hyvä startti monelle jatko-opintoihin korkeakouluihin tai taideoppilaitoksiin. Opiskelijoitamme on tällä hetkellä valokuvauslinjoilla niin Lahden Muotoilu- ja taideinstituutissa, Aalto-yliopistossa, Turun ammattikorkeakoulussa kuin Pietarsaares Yrkeshögskola Novia -ammattikorkeakoulussa.

Valokuvaajan ammattitutkinto on todistus osaamisesta

Jos ammattityö houkuttaa, voit suorittaa myös jatkolinjamme, joka valmistaa valokuvauksen ammattitutkintoon. Linjan lopuksi suoritetaan valokuvaajan ammattitutkintoon (VAT) vaadittavat tutkintotilaisuudet. Tutkintotilaisuudet hyväksytysti suorittaneet saavat VAT-tutkinnon todistuksen.

Edellytys jatkolinjalle on joko Voionmaalla tai vastaavan tasoisessa oppilaitoksessa suoritettu perusjakso tai muulla tavalla osoitettu osaaminen.

Valintakriteerit

Pääsyvaatimuksena Voionmaan medialinjoille ovat 18 vuoden ikä ja kiinnostus alaan. Aikaisempaa työkokemusta tai opintoja ei vaadita.

Lukuvuoden 2017-2018 opiskelijavalinnat tehdään viimeistään 28.7. Hakemuksia voi lähettää koko kevään ja kesän.

Hakulomakkeen lisäksi toivomme postitse tai sähköpostitse kopioita koulu- ja opiskelutodistuksista. Lisäksi toivomme kuvanäytteitä, jotka palautetaan pyydettäessä.

Opiskelijavalinnat

Hakijat kutsutaan hakemusten perusteella henkilökohtaiseen haastatteluun ennen lopullisia valintoja.

Haastatteluviikot ovat kesäkuussa ja heinäkuussa. Tarvittaessa haastattelusi voidaan järjestää jonain toisena ajankohtana tai puhelimitse. Linjakohtaiset haastattelupäivät löydät hakulomakkeesta.

On tärkeää, että tavoitamme sinut kesän aikana, eli kaikkien yhteystietojesi (osoite, puhelinnumero ja sähköposti) pitää olla mukana hakemuksessa. Merkitse selkeästi ensisijainen linjatoiveesi ja laita varalle joku toinen linja tai useita linjoja siinä tapauksessa, että olet vakavasti kiinnostunut opiskelusta myös muilla linjoilla.

Haastattelujen yhteydessä voit samalla tutustua koulun tiloihin ja laitteisiin sekä tavata edellisen vuoden opiskelijoita.

Hakemuksia otetaan vastaan koko kevään ja kesän ajan. Toimita hakemuksesi perille vähintään viikko ennen sinulle sopivaa haastatteluaikaa, jotta ehdimme suunnitella haastattelupäivien aikataulun. Voit kysyä viikon 30 jälkeen vapaita opiskelupaikkoja.

Valintamenettely

Valinta tehdään haastattelun, hakemuksen ja mahdollisten työnäytteiden perusteella. Osallistumalla yhteen haastatteluun voit tulla valituksi paitsi ensimmäiseksi merkitsemällesi myös varalle valitsemillesi linjoille.

Valinnoista ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti mahdollisimman nopeasti – viimeistään 28.7.

Opiskeluun ja hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit soittaa 03 314 22 900 arkisin kello 8.00 – 15.15. Kysymyksiä voi lähettää myös yhteydenottolomakkeen kautta.