Aloitamme uutena koulutuslinjana valtio-opin koulutuksen. Lukuvuoden aikana suoritetaan politiikan tutkimuksen perusopinnot, 25 opintopistettä, Tampereen yliopiston avoimen yliopiston vaatimusten mukaisesti. 

Valtio-opin koulutukseen otetaan enintään 20 henkilöä. Koulutukseen sisältyy myös kielten opetusta, sisältö selvitetään ja sovitaan henkilökohtaisessa haastattelussa. Opetuksessa noudatetaan läsnäolovelvollisuutta kansanopistolain mukaan.

Kenelle

Sinulle, jos pohdit tulevan ammattisi vaatimuksia tai haluat viettää välivuoden hyödyllisesti opiskellen.

Sinulle, jos haluat varmistaa politiikan tutkimuksen perusopinnot, koska valtio-opissa rajoitetaan avoimen opiskelijamäärää.

Opintovuosi Voionmaan koulutuskeskuksessa ei vaikuta paikkaasi yliopistojen ensikertalaiskiintiössä. Mikäli tulevaisuudessa haet yliopistoon, olet edelleen oikeutettu hakemaan ensikertalaiskiintiössä huolimatta opiskeluvuodestasi kansanopistossa.

Opiskelet Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa

Voionmaalla opiskellessasi sinulla on mahdollisuus kartuttaa 25 opintopistettä politiikan tutkimuksen perusopintoja Tampereen avoimen yliopiston vaatimusten mukaisesti. Opintoihin sisältyvät avoimen yliopiston luennot ja tenttiin valmistautumiset (tenttiminen jää omalle vastuulle) sekä harjoitukset ja pienryhmäharjoitukset. Avoimen yliopiston opintopisteet on mahdollista hyödyntää myöhemmissä yliopiston ja ammattikorkeakoulun opinnoissa.

Opiskelun sisältö

Avoimen yliopiston opinnot, opiston lähiopetus ja perehdyttämiskoulutus auttavat sinua opinnoissa suoriutumisessa sekä pääsykokeissa. Opit lukuvuoden  aikana akateemisen opiskelun käytäntöjä, kuten luento-opetuksen menettelytavat, kirjatentteihin valmistautumiset, Moodlen käytön, tieteellisen kirjoittamisen sekä informaation hakukäytännöt.

Opiskelun painopisteet

Koulutuskeskuksen opetus seuraa yliopiston periodi-ajattelua. 1. ja 2. periodi opetetaan syksyllä ja 3. sekä 4. periodi opetetaan keväällä. Neljännen periodin rauhoitamme pääsykoelukemiseen ja perehdytykseen.

Lukuvuoden aikana opiskelet seuraavat politiikan tutkimuksen perusopintojen alueet:

 • Kansainvälisen politiikan johdantokurssi
  • Opiskellaan luentona, tehtävinä ja lähiopetuksena 3. periodissa.
 • Valtio-opin johdantokurssi
  • Opiskellaan 1. periodissa. Luennot ja lähiopetuksena luennoimme kirjallisuuden.
 • Poliittiset aatteet ja ideologiat
  • Opiskellaan 3. periodissa. Luennot ja kirjallisuus luennoidaan lähiopetuksena.
 • Tieteellinen kirjoittaminen ja politiikan tutkimuksen aineistot
  • Aloitetaan 1. periodin lopulla – lähiopetuksessa opetetaan tieteellinen kirjoittaminen ja luennoidaan kirjat.
 • Poliittiset ongelmat ja niiden muuttuvat kontekstit
  • Kirjat luennoidaan 2. periodissa

Opiskeluusi vaikuttavat

 • Paikka. Koulutuskeskus sijaitsee yliopiston sydämessä – opiskelet yliopiston kampuksella. Opiskeluympäristö stimuloi opiskeluasi ja yhteisön tieteellinen konteksti herättää tiedonjanosi.
 • Oppiaine. Valtio-oppi on erinomainen sivuaine muihin tieteisiin, jos pääaineopinnot eivät tulevaisuudessa ole suunnitelmassa. Opiskelu vaatii myös paljon itsenäistä opiskelua – lukemalla ja tekemällä pärjäät.
 • Opiskelijat. Ryhmä opettaa, auttaa ja motivoi, vertaisoppimista unohtamatta. Perehdytysvaiheessa ryhmän henkisen tuen merkitys kasvaa.
 • Opettajat. Kuulet opettajilta opintoalan tämän hetken painopisteet. Lähiopettajat ovat yliopiston pääaineopiskelijoita, joten he tietävät miten yliopistoon pääsee, millaista on siellä opiskelu ja miten monipuolisesti opintojaan voi hyödyntää.

Opettajat

Vastuuhenkilö: FM, koulutuspäällikkö Antti Jehkonen

Valintakriteerit

Pääsyvaatimuksena Voionmaan kansanopistolinjoille ovat 18 vuoden ikä ja kiinnostus alaan. Aikaisempaa työkokemusta tai opintoja ei vaadita.

Lukuvuoden 2018-2019 opiskelijavalinnat tehdään viimeistään 13.7. Hakemuksia otetaan vastaan maaliskuusta alkaen.

Hakulomakkeen lisäksi toivomme postitse tai sähköpostitse kopioita koulu- ja opiskelutodistuksista.

Opiskelijavalinnat

Hakijat kutsutaan hakemusten perusteella henkilökohtaiseen haastatteluun ennen lopullisia valintoja.

Haastatteluviikot ovat kesäkuussa ja heinäkuussa. Linjakohtaiset haastattelupäivät löydät hakulomakkeesta.

On tärkeää, että tavoitamme sinut kesän aikana, eli kaikkien yhteystietojesi (osoite, puhelinnumero ja sähköposti) pitää olla mukana hakemuksessa. Merkitse selkeästi ensisijainen linjatoiveesi ja laita varalle joku toinen linja tai useita linjoja siinä tapauksessa, että olet vakavasti kiinnostunut opiskelusta myös muilla linjoilla.

Haastattelujen yhteydessä voit samalla tutustua koulun tiloihin ja tavata opettajia.

Hakemuksia otetaan vastaan koko kevään ja kesän ajan. Toimita hakemuksesi perille vähintään viikko ennen sinulle sopivaa haastatteluaikaa, jotta ehdimme suunnitella haastattelupäivien aikataulun. Voit kysyä 13.7. jälkeen vapaita opiskelupaikkoja.

Valintamenettely

Valinta tehdään haastattelun ja hakemuksen perusteella.

Valinnoista ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti mahdollisimman nopeasti – viimeistään 13.7., jonka jälkeen voi kysyä peruutuspaikkoja.

Opiskeluun ja hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit soittaa numeroon 03 314 22 900 arkisin kello 8.00 – 15.15. Kysymyksiä voi lähettää myös yhteydenottolomakkeen kautta.