Tavoitteet

Lukuvuosi Voionmaan journalistilinjalla antaa toimittajan perusammattitaidon tiiviissä paketissa. Kansanopistovuoden jälkeen sinulla on valmiudet työskennellä esimerkiksi paikallislehdessä tai -radiossa tai jatkaa alan opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Voionmaan toimittajakoulutuksen vahvuus ovat tiiviit yhteydet toimituksiin ja alan kouluihin. Emme tuota juttuja pelkästään pöytälaatikon tai kovalevyn täytteeksi, vaan julkaistavaksi ja lähetettäväksi.

Toimittajataitojen lisäksi opit meillä korkeakoulussa tärkeitä opiskelutaitoja. Opiskelemme avoimen yliopiston kursseja ja valmistaudumme yhdessä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalintoihin.

Journalistikoulutus hyödyttää toimittajaksi haluavien lisäksi heitä, jotka tarvitsevat monipuolisia viestintätaitoja esimerkiksi yrityksen tai järjestön tiedotus- ja viestintätehtävissä.

 

Käytännön taidot

Journalistilinjalla opit monimediatoimittamisen perusteet. Opetusohjelmaan kuuluvat journalistinen ja luova kirjoittaminen, valokuvaus, kuvankäsittely, esiintyminen, radiotyö, tv-toimittaminen, videokuvaus ja -editointi. Opit ymmärtämään ja tuottamaan journalismin eri lajityyppejä, kuten uutisia, reportaaseja ja henkilöhaastatteluja. Oppimista tehostaa harjoitustöistä saamasi henkilökohtainen palaute.

Heti lukuvuoden alussa opettelemme verkkojournalismia päivittämällä opiston Voionmaa tänään -verkkolehden. Aikakauslehden sisällön ja ulkoasun suunnittelua sekä toteutusta opimme painetun Väinö-lehden parissa. Radiojuontamisesta saamme kokemusta opiston omasta nettiradiosta Radio Palasta.

Lukuvuoden edetessä voit painottaa opintojasi kiinnostuksesi mukaan joko kirjoitus- tai radiotyöhön.

 

Yhteistyökumppanit

Opiston omien medioiden lisäksi pääset tekemään juttuja eri yhteistyömedioille. Viime lukuvuosina journalistilinjan opiskelijoiden töitä on kuultu ja nähty esimerkiksi Tamperelaisessa, Aviisissa, Radio Sunissa ja Radio Moreenissa.

Keväällä 2018 journalistilinja televisioi ammattikoululaisten Taitaja-kilpailut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa yhdessä Tampereen seudun ammattiopiston Tredun kanssa.

Radio-opintojen vuoden kohokohta on radioalan opiskelijoiden jokakeväinen kilpailu Radiofestivaali. Tapahtuma järjestetään vuorovuosin Helsingissä ja Tampereella, keväällä 2018 on Voionmaan koulutuskeskuksen vuoro isännöidä festivaalia.

Halutessasi opistovuotesi huipentuu vapaaehtoiseen toimitusharjoitteluun. Journalistilinjan opiskelijat ovat päässeet tositoimiin muun muassa Yle Tampereella, Radio Classicissa, Tamperelaisessa, Radio Iskelmässä, Radio Sunissa, Nokian Uutisissa, Radio Moreenissa sekä muissa paikallislehdissä ja -radioissa ympäri maata.

 

Avoimen yliopiston opinnot

Käytännön toimittajaharjoitusten lisäksi teemme lukuvuoden aikana journalismin ja viestinnän perusopinnot Tampereen yliopiston avoimeen yliopistoon. Yliopisto-opintojen laajuus on 25 opintopistettä ja ne koostuvat viidestä erillisestä kurssista, jotka suoritetaan luentosarjoilla, kirjatenteillä, esseillä ja erilaisilla verkkotehtävillä.

Kurssien luento-osuudet käymme yhdessä yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Tenttikirjat opiskelemme ja esseet valmistelemme yhdessä opistolla oman opettajan johdolla. Verkkokursseilla voitsilaisille on usein järjestetty omia opintoryhmiä, joissa tehtäviä saa tehdä tuttujen luokkatovereiden kanssa.

Avoimen yliopiston opinnot voit hyväksilukea osaksi myöhempiä journalismin tai viestinnän yliopisto-opintoja. Voit sisällyttää ne sivuaineeksi myös jonkin muun alan yliopistotutkintoon. Soveltuvin osin niillä voi korvata journalismin opintoja myös ammattikorkeakouluissa. Työmäärältään 25 opintopistettä vastaa noin puolen vuoden opiskelua korkeakoulussa.

 

Opettajat

Koulutuslinjan vastaava opettaja on toimittaja, YTM Johanna JunttilaHän ja muut journalistilinjan opettajat eivät pelkästään opeta journalismia, vaan myös tekevät sitä itse toimituksen jäseninä tai freelancereina.

Viime lukuvuosina vierailevina opettajina on nähty muun muassa Yle alueuutisten toimittaja Ari Welling, Lännen Median päätoimittaja Matti Posio, freelance-toimittajat Meeri Ylä-Tuuhonen ja Hannu Sinisalo, dokumentaristi Satu Härkönen,  kirjailija Taija Tuominen ja tv-työn veteraani Pasi Salmikallio.

 

Opiskelutavat ja -välineet

Journalistilinjalla opiskelu edellyttää läsnäoloa ja sovittujen harjoitustehtävien itsenäistä tekemistä opetuspäivien välillä. Opetus tapahtuu pääasiassa päiväopintoina koulun omissa tiloissa, mutta opintoihin kuuluu myös vierailuja ja poikkeavia opetusaikoja.

Koululla käytössäsi ovat radiostudio ja -tallentimet sekä Adoben Protools-ohjelmapaketti kuvankäsittelyyn, videoiden ja äänen editointiin sekä taittamiseen.

 

Opistovuoden jälkeen

Voionmaalta saat hyvät eväät opintojen jatkamiseen ammattikorkeakoulun medianomikoulutuksessa tai yliopiston journalismin ja viestinnän opinnoissa. Ennakkotehtäviin ja valintakokeisiin valmistaudumme yhdessä.

Journalistilinjan opiskelijat ovat sijoittuneet jatko-opintoihin hyvin. Lukuvuoden 2016-2017 opiskelijoista kuusi jatkoi journalismin ja viestinnän opiskelua Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa ja kaksi medianomiopinnoissa Turun ja Tampereen ammattikorkeakouluissa. Valintakoeharjoitteluun osallistuneista 86 prosenttia sai opiskelupaikan.

Voitsilla oppimillasi tiedoilla ja taidoilla voit jatkaa myös suoraan työelämään, etenkin, jos sinulla on taustalla jo muuta työkokemusta tai opintoja.

Valintakriteerit

Pääsyvaatimuksena Voionmaan kansanopistolinjoille ovat 18 vuoden ikä ja kiinnostus alaan. Aikaisempaa työkokemusta tai opintoja ei vaadita.

Hakemuksia otetaan vastaan maaliskuusta alkaen koulun alkamiseen saakka.

Hakulomakkeen lisäksi toivomme postitse tai sähköpostitse kopion koulu- tai opiskelutodistuksesta (viimeisin).

Opiskelijavalinnat

Hakijat kutsutaan hakemusten perusteella henkilökohtaiseen haastatteluun ennen lopullisia valintoja.

Linjakohtaiset haastattelupäivät löydät hakulomakkeesta.

On tärkeää, että tavoitamme sinut kesän aikana, eli kaikkien yhteystietojesi (osoite, puhelinnumero ja sähköposti) pitää olla mukana hakemuksessa. Merkitse selkeästi ensisijainen linjatoiveesi ja laita varalle joku toinen linja tai useita linjoja siinä tapauksessa, että olet vakavasti kiinnostunut opiskelusta myös muilla linjoilla.

Haastattelujen yhteydessä voit samalla tutustua koulun tiloihin ja laitteisiin sekä tavata opettajia.

Hakemuksia otetaan vastaan koko kevään ja kesän ajan. Voit kysyä vapaita opiskelupaikkoja koulun alkamiseen saakka.

Valintamenettely

Valinta tehdään haastattelun ja hakemuksen perusteella.

Valinnoista ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti mahdollisimman nopeasti.

Opiskeluun ja hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit soittaa numeroon 03 314 22 900 arkisin kello 8.00 – 15.15. Kysymyksiä voi lähettää myös yhteydenottolomakkeen kautta.