Usein kysyttyä

Kansanopistoihin tullaan opiskelemaan useilla erilaisilla motiiveilla ja kansanopistojen tarjonta on hyvin laajaa ja monipuolista. Voionmaan opiskelijat ovat kaikki täyttäneet 18 vuotta, eli he ovat aikuisuuden kynnyksellä ja hakevat usein ensimmäistä jatkokoulutuspaikkaansa ja miettivät uraansa ja ammattiaan. Monet tulevat suoraan tai välivuoden kautta lukiosta. Monilla saattaa olla ammatillinen koulutus tai ammattikoulu on jäänyt kesken. Mukana on myös ammattia vaihtavia aikuisia. Lukuvuoden aikana tutustutaan koulutusalaan ja sen tarjoamiin työllisyys- ja jatko-opintovaihtoehtoihin. Opinnoissa opiskellaan paljon käytännön tekemisen kautta, eikä esimerkiksi tenttejä juurikaan ole. Ns. akateemisilla linjoilla opiskelu on luentopainotteisempaa ja tarkoituksena on suorittaa avoimen yliopiston opintoja ja parantaa valmiuksia yliopistoon pyrkimiseen. Akateemisten linjojen opiskelijoilla on usein samanlainen tavoite, eli pääsy yliopistoon. Muilla koulutuslinjoilla tavoitteet voivat olla hyvin erilaisia. Osan tavoitteena on päästä suoraan työelämään, mutta suurin osa kuitenkin pyrkii jonnekin jatkamaan opintojaan. Kansanopistovuoden aikana omat vahvuudet pyritään tekemään näkyväksi ja oma jatkopolku yleensä löytyy.

  • Kyllä, opiskelu Voionmaan koulutuskeskuksessa kuuluu opintotuen piiriin ja siitä saa tarkempia tietoja Kelan sivuilta. Opintotuki määräytyy toisen asteen opintoja koskevien määräysten mukaisesti ja tukimuotoja ovat opintoraha, asumislisä sekä opintolainan valtiontakaus.
  • Koulun asuntolassa asumiseen saa asumislisää ja muualla asumiseen yleistä asumistukea. Lue lisää Kelan sivuilta.
  • Esimerkkilaskelma:
    • Koulumaksun kuukausierä esim. 475 e
      Opintoraha
      279,38 e/kk
      Opintolainan valtiontakaus
      650,00 e/kk
      Opintotuki yhteensä
      929,38 e/kk
  • Kyllä, asuntolapaikka on opiskelijan käytössä kokoaikaisesti.
  • Asumisen osuus on hinnoiteltu erikseen. Koulumaksu sisältää opetuksen ja lounaan koulupäivinä.
  • Kyllä. Ruokailu tapahtuu yliopiston ravintoloissa ja niissä on hyvä valikoima myös erikoisruokailijoille.
  • Langaton yhteys koko koulun alueella.
  • Kyllä saa. Office365 ja Adobe Creative Cloud -ohjelmistolisenssit ovat opiskelijoiden käytössä opintojen ajan.
  • Kyllä sekä koulun lähellä että asuntolan lähellä. Koulu ja asuntola sijaitsevat kaupunkiympäristössä.
  • Oppitunnit ovat pääsääntöisesti klo 9-16 välillä, mutta yliopistoluentoja tai ryhmätöitä voidaan tehdä myös tämän ajan ulkopuolella.
  • Kyllä, syysloma viikolla 42, joululoma n. 22.12.-31.12. ja hiihtoloma viikolla 9.
  • Kansanopistolinjoilla opiskelupaikka vahvistetaan maksamalla 100 euron vahvistusmaksu. Tämä on osa koko vuoden hinnasta, eli ensimmäinen maksuerä. Seuraava maksuerä laskutetaan elokuussa. Maksut voi maksaa kerran kuukaudessa elokuusta toukokuuhun tai vaikka kaikki kerralla elokuussa tai kahdessa erässä esim. elokuussa ensimmäinen ja tammikuussa toinen erä. Tästä sovitaan opintojen alussa. Maksut laskutetaan laskulla vahvistusmaksua lukuunottamatta. Siitä ohjeistamme valittuja erikseen. Vahvistusmaksua ei palauteta, jos joudut perumaan osallistumisesi. Muita maksuja ei peritä, jos perut ennen koulun alkamista. Jos maksat vahvistusmaksun ennen toukokuun loppua saat saman suuruisen, eli 100 euron alennuksen koko lukuvuoden hinnasta.

Yliopistokampuksen parkkipaikat on varattu henkilökunnalle ja niiden varaaminen ja maksaminen tapahtuu eparking-palvelussa, johon opiskelijoillamme ei ole pääsyä. Paikoille ei siis kannata jättää autoansa, vaikka paikka olisikin tyhjä. Alueella toimii pysäköinninvalvonta. Alueella on muutamia kahden tunnin kiekkopaikkoja. Suositeltavaa on pysäköidä Tampereen maksullisiin pysäköintitaloihin tai kulkea julkisilla.

Tallennamme halutessasi opintosuoritukset valtakunnalliseen Koski-opintorekisteriin.

Opintosuoritusten tallentaminen rekisteriin helpottaa suoritettujen opintojen hyväksi lukemista myöhemmissä opinnoissa sekä osoittaa opiskelijan osaamisen. Voit hyödyntää tietoja myös työnhaussa ja työelämässä.

Voit tarkastella Koski-tietovarantoon merkittyjä opintosuorituksiasi Oma Opintopolku-verkkopalvelusta, jonne kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla.

Opintosuoritustiedot eivät ole julkisia. Koski-tietovarantoon tallennetut tiedot ovat pääsääntöisesti vain opiskelijan itsensä tarkasteltavissa Oma Opintopolku -palvelussa. Tietoja käsittelevät Opetushallitus sekä oppilaitoksen ylläpitäjä.

Voit omalla suostumuksellasi jakaa tietovarannossa olevaa koulutustietoa kolmansille osapuolille.

Koski-tietovaranto on Opetushallituksen ylläpitämä valtakunnallinen opintosuoritusrekisteri.

Vapaan sivistystyön koulutusten opintosuoritusten arviointi ja tallentaminen KOSKI-järjestelmään perustuu lakiin vapaasta sivistystyöstä (632/1998) sekä lakiin valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä (884/2017). Oikaisuvaatimuksesta säädetään tarkemmin hallintolaissa (434/2003).