Perustavoitteet
Rap-musiikin koulutuksessa pääset syventymään monipuolisesti rap-musiikin tekemiseen. Koulutuksen aikana sanoitat, tuotat, äänität ja esität omia teoksiasi ja teet musiikkia yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Teoriaa opetetaan tiiviissä yhteydessä käytäntöön ja erilaisten harjoitteiden ja projektien tavoitteena on antaa opiskelijoille perustiedot ja -taidot rap-musiikin taiteellisista, teknisistä ja tuotannollisista osa-alueista. Koulutuksen pääpaino on rap-musiikissa laajasti ymmärrettynä ja kaikki moderni rytmimusiikki toivotetaan tervetulleeksi. Opetuksessa lähdetään liikkeelle jokaisen opiskelijan yksilöllisistä tavoitteista pyrkimyksenä ohjata opiskelija kohti omaa artistiutta ja luovaa identiteettiä. Rap-musiikin koulutuksessa opiskelu antaa opiskelijalle valmiuksia musiikkialalla työskentelyyn, itsensä kehittämiseen sekä jatko-opintoihin.
Opinnot painottuvat rap-musiikin sanoittamisen, tuottamisen ja esittämisen eri osa-alueisiin. Opetuksesta noin 1/3 on musiikkituotantoa ja studiotyöskentelyä, 1/3 rapin sanoittamista, äänittämistä ja esittämistä ja 1/3 ohjattua itsenäistä ryhmätyöskentelyä. Opiskelun keskeisiä sisältöjä ovat biittien tuottaminen, sanoitusten kirjoittaminen, äänitysohjelmien tuntemus, studiotyöskentelyn perusteet, omien teosten äänittäminen ja esittäminen sekä DJ-laitteiston tuntemus ja käyttö. Opinnot sisältävät myös markkinointiin ja työllistymiseen liittyviä opintoja sekä tapahtumatuotantoa. Nämä opinnot auttavat opiskelijaa tunnistamaan erilaisia työllistymismahdollisuuksia ja toiminallisia rooleja musiikkialalla.
Opintojen aikana opiskelijat työstävät erilaisia projekteja itsenäisesti ja tuotantotiimeissä. Opiskelu Rap-musiikin linjalla edellyttääkin opiskelijalta vuorovaikutustaitoja, kykyä itsensä johtamiseen ja tavoitteelliseen luovaan työskentelyyn. Opintoihin sisältyy toimintaa myös ilta-aikaan etenkin live-esiintymisien ja tapahtumatuotannon osalta.
Koulutus alkaa kahden viikon mittaisella lähtötasojaksolla, joka sisältää rap-musiikin sanoittamisen, musiikkituotannon ja äänitystekniikan perusteita sekä erilaisia tehtäviä. Lähtötasojakson aikana opiskelija laatii opintojen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, josta ilmenevät opinnoille asetetut tavoitteet sekä alustava suunnitelma henkilökohtaisesta projektista.
Rap-musiikkilinjan lopputyöt
Lopputyönä opiskelija suunnittelee ja toteuttaa projektin joko itsenäisesti tai osana työryhmää. Projektin laajuus riippuu opiskelijan omista tavoitteista ja suuntautumisesta. Lopputyö voi olla oma albumi, EP, yksittäinen julkaisu, musiikkivideo tai esiintyminen. Lopputöiden suunnitteleminen aloitetaan heti opintojen alkaessa ja töiden varsinainen toteuttaminen ajoittuu loppukevääseen.
Päätöstapahtuma
Palautearviointien jälkeen lukuvuosi päättyy yhteiseen tapahtumaan, jossa palkitaan parhaat suoritukset. Opiskelijoiden lopputyöt esitetään samassa tapahtumassa.
Yhteistyökumppanit
Tampereen Rap-Akatemian jäsenet tekevät tiiviisti yhteistyötä alan eri toimijoiden kanssa. Rap-musiikin koulutuksen yhteistyökumppaneina toimii mm. TUFF! Ry. Opintojakson aikana opistolla vierailee myös useita alan ammattilaisia, kuten artisteja ja tuottajia, joiden kanssa opiskelijat pääsevät keskustelemaan ja esittelemään töitään. Rap-musiikkilinjalla tehdään yhteistyötä myös muiden opiston linjojen, esimerkiksi Elokuva- ja TV-linjan, kanssa.
Tekninen välineistö
Opiskelu Rap-musiikin koulutuksessa edellyttää opiskelijalta oman kannettavan tietokoneen omistamista. Musiikkituotannon opetuksessa keskitytään pääasiassa Ableton– ja Fl Studio-ohjelmistoihin. Voit käyttää tunneilla myös muuta jo hallitsemaasi ja omistamaasi DAW:ia tai sampleria. Opistolta löytyy musiikin äänittämiseen vaadittavaa laitteistoa, jota opiskelijat voivat hyödyntää ei-kaupallisiin tuotantoihin. Kannustamme opiskelijoita tekemään mahdollisimman paljon omaa tuotantoa opetussuunnitelman ulkopuolella. Tampereen Rap-Akatemialla on myös omaa laitteistoa, joka on mahdollisuuksien mukaan opiskelijoiden käytettävissä.